субота, 24 листопада 2018 р.

Всі ми різні, але рівні, і світ для нас один...


«Життя і свобода – найцінніше, що є у людини. Обмеження свободи - найважча міра покарання у світі. Свободу осіб з особливими потребами та можливість реалізації їх конституційних прав часто обмежує глуха стіна, стіна нашої з вами байдужості. І саме інклюзивна освіта повинна зруйнувати цю стіну, повинна зробити усе можливе, щоб якісно змінити життя цих дітей» - наголосила на одній з нарад Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

І з цим твердженням повністю погоджується педагогічний колектив Олександрівської ЗШ І-ІІІ ст.№1 КЗ «Олександрівське НВО №1». Тому пріоритетним завданням навчального закладу є забезпечення системи освітніх послуг щодо інклюзивного навчання дітей з особливими освітніми потребами. Адже людство складається не просто з людей, а з людей, які відрізняються один від одного за статтю, віком, зростом, зовнішністю, національністю, станом здоров’я, мають різні характери, інтереси і т.д. Але всі ми - люди, які мають рівні права!


Тож з 19.11 по 23.11.2018 року саме під таким гаслом та з метою визначення найефективніших шляхів надання якісної освіти в інклюзивному середовищі в Олександрівській ЗШ І-ІІІ ст.№1 КЗ «Олександрівське НВО №1» пройшов Тиждень інклюзивного навчання.

Він був присвячений просвітницькій роботі серед батьків, учнів, вчителів щодо впровадження інклюзивного навчання у закладі загальної середньої освіти, ознайомленню із роботою психолого–педагогічного супроводу дітей, які перебувають на інклюзивній формі навчанні, аналізу діяльності асистентів вчителів в ході роботи з дітьми з особливими освітніми потребами, налагодженню партнерських відносин з батьками, членами родин, однолітками.


Метою тижня було показати спільну роботу адміністрації навчального закладу, вчителів, асистентів вчителів, психолога, соціального педагога, логопеда щодо створення умов для повноцінного навчання та розвитку дітей з особливими освітніми потребами з урахуванням їх індивідуальних здібностей, інтересів, творчих нахилів.

Учасники команди психолого-педагогічного супроводу Олександрівської ЗШ І-ІІІ ст.№1, яка відповідно до нормативних документів була створена у вересні 2018 року, підготували та провели низку заходів, спрямованих на привертання уваги учасників освітнього процесу до проблем людей з особливими потребами, захисту їх гідності, прав і благополуччя. Адже тільки в нашому закладі навчається 12 дітей з особливими освітніми потребами, а в районі їх набагато більше.

Найцікавішими були наступні заходи: ігрове коло «Світ моїми очима», де діти, що навчаються за інклюзивною формою, разом з батьками або асистентами вчителів мали змогу проявити свої творчості здібності, продемонструвати власні знання, логіку, уяву; круглий стіл «Інклюзія: «за і проти», під час проведення якого учителі-практики поділилися своїми спостереженнями та досвідом роботи з дитиною з особливими освітніми потребами; виставка малюнків «Всі діти мають право на життя».

Здобувачі освіти 2-11 класів протягом тижня були задіяні у різноманітних виховних заходах, метою яких було розширення знань про поняття «людина з особливими потребами».

Інтерес викликала представлена бібліотекарем та практичним психологом виставка літератури, присвячена інклюзивній освіті, а також доповнена пам’ятками щодо спілкування та навчання дітей з особливими освітніми потребами, які виготовляли асистенти вчителів інклюзивної освіти.

Під час проведення тижня з дітьми з особливими освітніми потребами Олександрівської ЗШ І-ІІІ ст.№1 та членами їх родин зустрілася голова районної державної адміністрації Борота О.Д.

Слід зауважити, що саме за сприяння відділу освіти Олександрівської РДА та за рахунок фінансової підтримки районного бюджету Олександрівської райдержадміністрації та районної ради були проведені ремонтні роботи в новоствореній ресурсній кімнаті інклюзивної освіти, в якій діти можуть і навчатися під час корекційні-розвиткових занять, і релаксувати на перервах.

У незвичайній формі був проведений підсумок Тижня інклюзивного навчання: організовано фотовиставку «Всі ми діти рідної землі». Тож за допомогою запланованих та проведених заходів в Олександрівські ЗШ І-ІІІ ст. № 1 кожен зрозумів, коли люди навколо з розумінням поставляться до дитини з особливими потребами, прагнутимуть допомогти їй, підтримати, тоді у неї з’явиться довіра, впевненість в тому, що можна здолати усі перешкоди і бажання жити…

Кожен з нас може допомогти людям з особливими потребами бути щасливими. Треба тільки побачити в особливих дітях - дітей, адже вони такі ж, як і ми, тільки трішечки особливі.

Заступник директора

з навчально-виховної роботи

Олександрівської ЗШ І-ІІІ ст.№1

КЗ «Олександрівське НВО №1»

Лень І.О.

Немає коментарів:

Дописати коментар