понеділок, 1 березня 2021 р.

Реалізація освітянської реформи в Олександрівському районі




Майже 4 роки минуло з того часу, коли рішенням шостої сесії сьомого скликання Олександрівської районної ради від 22 червня 2016 року №72 на базі 24 діючих закладів освіти утворено 5 навчально-виховних об’єднань, що дало старт новій реформі освіти в районі.

Приклад успішної реалізації освітянської реформи можна відстежити на діяльності комунального закладу «Олександрівське навчально-виховне об’єднання №1» Олександрівської районної ради. До складу НВО увійшло 5 структурних підрозділів: опорна школа – Олександрівська ЗШ І-ІІІ ступенів №1 та 4 філій – Староосотська, Олександрівська, Новоосотська, Триліська.

Під час створення НВО враховувалася зручність та наявність автомобільних шляхів з твердим покриттям для забезпечення належного підвезення учнів (вихованців) і педагогічних працівників до місця навчання, роботи.

Це відбулося не лише за рахунок організації підвозу дітей з філій до опорної школи, а й за рахунок підвищення іміджу закладу, суттєвого зміцнення його матеріальної бази.

Ще в 2016 році учні 1-9 класів Триліської філії навчались у класах-комплектах, для них було організоване індивідуальне навчання. Такі форми роботи в значній мірі впливали на зниження навчальних досягнень учнів. Після створення навчально-виховного об’єднання всі батьки здобувачів освіти виявили бажання, щоб їх діти навчалися в опорному закладі – Олександрівській ЗШ І-ІІІ ступенів №1. На даний час в цьому НВО відсутнє індивідуальне навчання здобувачів освіти та класи-комплекти.

Для підвезення учнів та педагогічних працівників навчально-виховного об’єднання нині задіяно 5 шкільних автобусів на п’яти маршрутах. Два із цих транспортних засобів було придбано в 2018 та 2019 роках. Це дало можливість не тільки стовідсотково підвозити учнів та педагогічних працівників із філій, а й поліпшило доступ здобувачів освіти із сільської місцевості до якісної освіти. В даний час є можливість підвозу учасників освітнього процесу з віддалених мікрорайонів селища Олександрівки.


Створення навчально-виховного об’єднання дало можливість зосередити в опорній школі викладання всіх предметів найбільш досвідченими педагогами. Це стало запорукою не лише поліпшення якості освітянських послуг, а й сприяло появі нових можливостей для удосконалення професійної підготовки вчителів. Зросла творча активність всіх педагогів навчально-виховного об’єднання. Як результат, вчитель хімії Майданник Оксана Петрівна в 2020 році стала переможцем регіонального фахового конкурсу етапу та посіла ІІ місце на обласному фаховому конкурсі «Учитель року» в номінації «Вчитель хімії».

Для успішного навчання здобувачів освіти постійно вживаються заходи щодо створення та удосконалення освітнього середовища. За період з 2016 до 2019 року значно зміцнилась матеріально-технічна база КЗ «Олександрівське НВО №1», а саме: облаштовано сучасні кабінети хімії, біології, математики, 2 кабінети інформатики, кабінети Нової української школа, придбано інтерактивний тир, відкрито ресурсну кімнату. Вжиті заходи дали можливість розширити профілізацію основної та старшої школи.

До створення навчально-виховного об’єднання діти названих філій мали обмежену можливість обирати певні напрямки спеціалізації навчальних дисциплін. Після реорганізації в комунальному закладі «Олександрівське НВО №1» збільшилася кількість таких предметів (допрофільне і профільне навчання). Якщо в 2016 році тут було організовано навчання за двома профілями, то в 2019-220 навчальному році старшокласники мають можливість обрати математичний, історичний, філологічний, хіміко-біологічний напрям.

В результаті утворення КЗ «Олександрівське НВО №1» успішно вирішилось питання по створенню належних умов для навчання дітей із особливими освітніми потребами. Є позитивна динаміка по кількості здобувачів освіти за інклюзивною формою навчання, окремих було переведено із індивідуальної на інклюзивну форму навчання.

Важливу роль в удосконаленні роботи з дітьми з особливими освітніми потребами відіграє в даний час відкрита на базі опорної школи ресурсна кімната, яка обладнана згідно сучасних вимог і містить, поряд з інформаційним забезпеченням, значний дидактичний, наочний матеріал, необхідний для ефективного навчання та соціалізації дітей названої категорії, зокрема: ресурсна кімната поділяється на 3 зони: навчальну, ігрову та соціально-побутову.

Навчальна зона: мультимедійне обладнання дошка СМАРТ, інтерактивний сенсорний модуль-інтерактивна підлога, магнітно-маркерна дошка, комп’ютерне обладнання (планшети 4, ноутбуки 2, ламінатор, багатофункціональний пристрій (принтер/сканер-копір), наочні матеріали для розвитку мови та пізнавальних процесів,логопедичне обладнання (логопедичне дзеркало та ехо- мікрофон).

Ігрова зона: килимок для занять та гри, конструктори розвиваючі (дерев’яні та пластмасові конструктори з великими деталями, що складаються за принципом «паз в паз», з можливістю складання плоских та об’ємних моделей для орієнтування в просторі), набір пірамідок універсальний, пісочниця для сухого та кінетичного піску, дерев’яні панно за методикою М. Монтессорі.

Соціально-Побутова: кухонні меблі, посуд, мікрохвильова піч, чайник, холодильне обладнання, індукційна плита та столові прибори для орієнтування в просторі.

Позитивна динаміка якості надання освітніх послуг відстежується через результативність навчальних досягнень здобувачів освіти КЗ «Олександрівське НВО №1».

За результатами складання ДПА і ЗНО КЗ «Олександрівське НВО №1» підготував із 2017 по 2019 – 9 медалістів, із них 5 золотих та 4 срібних.

За рахунок системної роботи по підготовці випускників до зовнішнього незалежного оцінювання КЗ «Олександрівське НВО №1» має належний рівень у рейтингу шкіл Кіровоградської області

За період з 2017 до 2019 року заклад перемістився з 29 на 18 місце із середнім балом 135,4 в 2017 році та 142,4 у 2019 році.

Значна та системна робота в КЗ «Олександрівське НВО №1» здійснюється за напрямком військово-патріотичного виховання. Як результат, рій «Сокіл» навчально-виховного об’єднання у 2019 посів ІІ місце в обласному етапі всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

Завдяки поліпшення матеріально-технічної бази кабінетів інформатики здобувачі освіти показали значно вищий рівень знань та вмінь щодо оволодіння інформаційними технологіями. Так, учень закладу Голуб Денис в 2019 році став переможцем Всеукраїнського конкурсу ІТ та кіберспорту в м. Київ.

Починаючи з 2016 року в КЗ «Олександрівське НВО №1» здійснено суттєві ремонти харчоблоків, внутрішніх туалетів. Опорна школа та філії забезпечені гарячою проточною водою.

З 2019 року проводиться утеплення опорної школи (освоєно 2,4 млн. грн.), планується ремонту даху.

Наприкінці 2019 року для оновлення харчоблоку опорної школи навчально-виховного об’єднання було придбано електричну плиту, електричну сковороду, електричний котел, марміт, електричну м’ясорубку, 3 полиці для сушки посуду, 4 ванни для миття посуду на загальну суму 170 тис. грн. Це дало змогу оновити увесь технологічний процес приготування їжі для учасників навчального процесу, зробити його більш якісним.

За рахунок коштів державної субвенції до закладів освіти цього НВО та інших закладів району підведено швидкісний Інтернет (100 Мбіт/с). Завдяки цьому в усіх закладах освіти стало можливим більш повноцінне використання інформаційних технологій в освітньому процесі та управлінській діяльності.






Немає коментарів:

Дописати коментар