понеділок, 1 березня 2021 р.

21 лютого – Міжнародний день рідної мови





Багата і барвиста мова українського народу. Мова – то краса нашого життя, наше минуле, теперішнє й майбутнє. Рідне слово – це невмируще джерело, з якого ми пізнаємо навколишній світ, свою родину, свій народ.

Тож сьогодні в Олександрівській ЗШ І-ІІІ ст.№1 були проведені заходи, присвяченні Міжнародному дню рідної мови.

Для учнів 9-11 класів організовано зустріч із поетесою-землячкою Купчинською Наталією Миколаївною, під час якої звучали поезії у виконанні авторки. Здобувачі освіти захоплено слухали поетичні рядки, вели діалог з надзвичайно талановитою людиною, читали власні вірші, брали інтерв’ю в поетеси рідного краю.
Школярів середньої ланки (5-6 класи) було залучено до мовної вікторини під назвою «Подорож океаном рідної мови». Під час гри діти відгадували загадки, добирали прислів’я та приказки про мову, вчилися використовувати синонімічне багатство рідної мови, укладали мінісловники.


Продовженням мовного свята для 5-класників стало проведення гри знавців рідного слова «Я люблю свою мову».

Учнів 3-4 класів було ознайомлено із тематичною виставкою у бібліотеці на тему «Сильна мова – успішна держава», де учні мали змогу побачити добірку книжок відповідної тематики, а також взяти участь у створенні колажу улюблених казкових героїв українських авторів.

21 лютого учні 2 –А класу поринули в історію життя мови і дізнавалися, як всі живі створіння на Землі спілкуються між собою. Одні мовою жестів, інші – мовою звуків. Лише нам, людям, подарований Богом дорогоцінний скарб – мова. Дякуючи цьому дару, ми можемо порозумітися, розказати про свої почуття і переживання.

Отже, відзначення Міжнародного дня рідної мови – це поетична передмова до досконалого знання української лексики. Вивчати рідну мову, удосконалювати свої навички, збагачувати словниковий запас під час читання і спілкування, досконало володіти нею – обов’язок кожного справжнього українця.




Немає коментарів:

Дописати коментар